Balans ventilatie met warmteterugwinning

BALANS VENTILATIE MET WARMTETERUGWINNING

De meest energiezuinige manier van ventileren, is balansventilatie met een warmterugwinsysteem (WTW).

In het verleden is balansventilatie met WTW negatief in het nieuws geweest. Daardoor heeft het een slecht imago. Maar in de afgelopen jaren zijn er steeds meer positieve ervaringen. Bij een goed ontworpen, goed geïnstalleerd en goed onderhouden systeem levert het namelijk geen enkel probleem op. En is er vooral sprake van meer comfort, energiebesparing en een gezond binnenklimaat.

Het principe is heel simpel: de warmte van lucht die naar buiten wordt afgevoerd, wordt gebruikt om de koudere lucht van buiten voor te verwarmen. Dat betekent dat het de buitenlucht minder bij verwarmd hoeft te worden. Omdat het vaak gaat om enkele graden, kost dit minder energie dan bij een systeem zonder warmterugwinning.

Onderhoud
Lage temperatuurverwarming
Voordelen van balansventilatie met WTW
Onderhoud

Om er voor te zorgen dat de WTW ventilatie optimaal blijft werken – én om een goede luchtkwaliteit te garanderen – is het belangrijk dat het systeem goed onderhouden wordt. Dat betekent dat u regelmatig de filters moet schoonmaken en vervangen. Het schoonmaken van de filters kan met de stofzuiger en moet maandelijks gebeuren, het vervangen van de filters dient u jaarlijks te doen.

Lage temperatuurverwarming

Een warmteterugwin-systeem wordt vaak toegepast in combinatie met een lage temperatuurverwarming. U moet hierbij denken aan: vloerverwarming, wandverwarming en lage temperatuurradiatoren, -convectoren of luchtverwarming.

Voordelen van balansventilatie met WTW
  • Er gaat nauwelijks warmte verloren. De meeste systemen hebben een rendement van 90% tot 95%.
  • Een gezond en prettig binnenklimaat. Stof, koolstofdioxide, vocht, (sigaretten)rook en geurtjes worden continu afgevoerd. Buitenlucht wordt eerst gefilterd voordat het naar binnen komt.
  • Omdat de lucht die naar binnen wordt aangevoerd warmer is, is er geen tocht-gevoel meer.
  • De geluidsbelasting is minimaal. Veel mensen denken onterecht dat een balansventilatiesysteem met WTW veel lawaai maakt. Dit is niet het geval. Het maximale geluid dat een systeem mag maken is 30db, dit is nauwelijks hoorbaar. En omdat het een gesloten systeem is, komt geluid van buiten ook minder makkelijk naar binnen dan door ventilatieroosters.

Wilt u meer weten over balansventilatie en warmte-terug-winning? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op.

Menu