Zonnepanelen

ZONNEPANELEN

Een zonnepaneel – ook fotovoltaïsch of PV-paneel genoemd – is een paneel dat de energie van de zon omzet naar elektriciteit. Het plaatsen van zonnepanelen is in eerste instantie een flinke investering. Maar met de kosten die u bespaart – en een gunstige regeling waarbij u de BTW van aanschaf en installatie kan terugvorderen – verdient u dit binnen enkele jaren terug.

Daarnaast stijgt u huis ook in waarde omdat uw huis een gunstiger energielabel krijgt. Dit is weer zeer aantrekkelijk voor toekomstige bewoners.

Hoe werken zonnepanelen?
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Wat levert het me op?
Wat kost het?
Btw aftrek en subsidie
Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen die gemaakt zijn van silicium. Onder invloed van zonlicht worden elektronen losgemaakt in het silicium (het fotovoltaïsch effect). Deze elektronen gaan bewegen en creëren hierdoor aan de ene kant van de cel negatieve en aan de andere kant positieve spanning. Hierbij wordt energie opgewekt.

De stroom die wordt opgewekt door de zonnecellen is gelijkstroom. Omdat dit niet bruikbaar is voor de apparaten die wij in huis hebben, wordt er een omvormer geïnstalleerd. Deze omvormer zet deze gelijkstroom om naar wisselstroom.

De energie die opgewekt wordt, wordt in eerste instantie altijd eerst door de elektrische apparaten in huis gebruikt.

Wordt er meer energie opgewekt dan er verbruikt wordt? De omvormer is vaak ook aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Bij dit soort systemen wordt de energie die niet gebruikt wordt, terug geleverd aan het energiebedrijf. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

In principe kunnen zonnepanelen op elk dak geïnstalleerd worden, zowel op hellende daken als op schuine daken. De meeste opbrengst is er als ze geplaatst worden in een hoek van 35-40 graden en op het zuiden gericht zijn. Maar ook bij een andere oriëntatie is het rendement nog steeds de moeite waard.

Een zonnepaneel is over het algemeen 1,6 meter lang en 1 meter breed. Voor een schuin dak wordt per zonnepaneel een beschikbare ruimte van 1,6 m2 gerekend. Voor platte daken – waarbij panelen onder een hoek en met iets meer afstand van elkaar worden gemonteerd – 4m2.

Wat levert het me op?

Gemiddeld genomen is wat u verdient door het installeren van zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 6% op uw spaarrekening. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van uw specifieke situatie. Met onze zonnepaneelcalculator kunt u snel en eenvoudig berekenen hoeveel u kunt besparen.

Wat kost het?

De kosten voor installatie zijn altijd afhankelijk van uw specifieke situatie. Uw energiebehoefte, de ligging van uw huis, etc. Ter indicatie: het installeren van 6 zonnepanelen kost rond de € 2.500,- inclusief installatie en omvormer. Voor een gedetailleerdere prijsindicatie, kunt u het beste een vrijblijvend adviesgesprek met ons inplannen. Dat kan via 0183 648 999 of via het contactformulier.

Btw aftrek en subsidie

Sinds 2013 kunt u btw terugvragen over uw aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Omdat u stroom opwerkt, kan u namelijk gezien worden als ondernemer. U kunt 21% BTW over de investering terugvragen. U betaalt dan echter wel BTW over de stroom die u opwekt, dit is een laag bedrag. Als u de btw op uw zonnepanelen terugvraagt, heeft uw investering een rendement dat vergelijkbaar is met een spaarrekening met een rente van 5,5 %.

Welke stappen u moet nemen kunt u lezen op de website van de Belastingdienst. Hier kunt u ook het aanvraagformulier downloaden. Komt u er zelf niet uit of wilt u graag meer informatie of advies? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag.

Voor het installeren van zonnepanelen kunt u een  Energiebespaarlening afsluiten. Met een Energiebespaarlening kunt u tot maximaal € 25.000, – lenen om twee of meer energiebesparende maatregelen te nemen. Van dit bedrag kunt u tot 75% gebruiken voor de financiering van zonnepanelen Meer informatie over deze regeling kunt u vinden op Energiebespaarlening.nl.

Installatie zonnepanelen op een schuin dak

Meer weten over zonnepanelen?

Menu