Zonnepanelen en zonneboilers worden vaak onterecht door elkaar gehaald.
Het belangrijkste verschil is echter dat er zonneboilers geen stroom leveren maar warm water.
Zonneboiler
ZONNEBOILER
Op het dak wordt een collector geïnstalleerd die het uv-licht opvangt. In deze zonnecollector zit een buizensysteem waar een speciale vloeistof doorheen loopt. Deze vloeistof wordt opgewarmd tot zo´n 70 tot 90 graden.
De verwarmde vloeistof wordt langs een spiraal geleid dat door een voorraadvat met kraanwater loopt. De verwarmde vloeistof geeft zo zijn warmte af waardoor het kraanwater verwarmd wordt tot zo´n 60 tot 80 graden.
Door middel van dit systeem wordt het water in het voorraadvat continu op een temperatuur van minimaal 60 graden gehouden. Als u warm water gebruikt – uit de kraan of voor het bad/de douche – wordt een deel van dit water gebruikt.
Als de temperatuur te laag is of er te weinig warm water is, moet het water na-verwarmd worden. Dit kan met een gasgestookte Hr-ketel die geschikt is voor het na-verwarmen bij zonneboilers.
Er zijn ook systemen op de markt waarmee een zonneboiler gebruikt wordt om vloerverwarming op te warmen.
Naar gelang uw behoefte aan warm water zijn er verschillende zonneboilers te krijgen. De meest geïnstalleerde type zonneboilers zijn:
- Standaard zonneboiler
Een standaard zonneboiler heeft een collector (2,5 m2-4m2) en een voorraadvat (80-150 liter). Bij deze zonneboiler is na-verwarming nodig door middel van een geiser, een cv-ketel of een speciale elektrische na-verwarmer. - Compacte zonneboiler
Het voorraadvat is bij een compacte zonneboiler in de zonnecollector geïntegreerd. Dit maakt dat de collector zwaarder is dan bij een standaard collector. Voor een normaal dak levert dit geen problemen op. En het voordeel is dat u deze ruimte in huis bespaart.
De hoeveelheid water die opgeslagen kan worden in een compacte zonneboiler ligt tussen 75 en 140 liter water. - Cv-zonneboiler
Bij een cv-zonneboiler loopt de leiding van de cv-ketel door het voorraadvat van het systeem. Hierbij wordt de warmte van de zonneboiler gebruikt als ‘voorverwarmer’ voor de cv-ketel. Hierdoor hoeft de cv-ketel het water minder voor te verwarmen wat een verlaging van uw stookkosten betekent. - Zonneboiler combi
In tegenstelling tot de andere zonneboilers, wordt een zonneboilercombi ook gebruikt voor het verwarmen van de woning. Dit type is vooral geschikt voor lage temperatuurverwarming als vloer- en wandverwarming.Een combi-zonneboiler heeft een iets hoger rendement dan overige zonneboilers. Het nadeel is dat hij qua aanschaf ook duurder is. Daarnaast zijn de collectoren en boiler ook groter dan bij andere soorten.
Wilt u meer informatie over wat het beste past bij uw specifieke situatie en wensen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Met een zonneboiler kunt u tussen de 50% en 60% besparen op uw kosten voor warm water. Een vierpersoonshuishouden bespaart ongeveer 250 m3 aan gas per jaar. Dat is rond de €175, – per jaar. En ook niet onbelangrijk: het scheelt qua CO2-uitstoot ruim 400 kg per jaar.
De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboilersysteem ligt tussen de 10 en 12 jaar.
Voor de aanschaf van een zonneboiler komt u in aanmerking voor de subsidieregeling Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het bedrag is daarbij afhankelijk van het soort apparaat en de energieprestatie. Voor zonneboilers hangt deze af van de jaaropbrengst en is indicatief vanaf € 500,- per apparaat.
Om hier voor in aanmerking te komen, moet de zonneboiler voldoen aan de volgende voorwaarden:
De zonneboiler:
- heeft een totale apertuuroppervlakte van 200 m² of minder,
- is bedoeld voor het maken van warm tapwater of voor het leveren van ruimteverwarming in combinatie met het maken van warm tapwater,
- en is voorzien van een productkaart en de bijbehorende technische documentatie.
U kunt de lijst met apparaten die in aanmerking komen voor deze regeling hier downloaden.