Gevelisolatie
GEVELISOLATIE
Huizen zonder gevelisolatie verliezen veel warmte via de muren. Om te voorkomen dat u zo veel warmte verliest – en om uw stookkosten te verlagen – kunt u kiezen voor gevelisolatie. Er zijn drie manieren om de gevel te isoleren:
Als u er voor kiest om uw buitenmuren aan de binnenkant te isoleren, dan wordt er voorzetwand geplaatst op de muur. De ruimte tussen de muur en de wand wordt gevuld met isolatiemateriaal. De wand wordt vervolgen netjes afgewerkt wordt met stuc, behang of verf.
Het voordeel van isolatie aan de binnenkant is dat het geen invloed heeft op het uiterlijk van uw woning. Het nadeel is dat u een stukje woonruimte moet inleveren.
Bij isolatie aan de buitenkant wordt een isolatiemiddel of plaat tegen de muur geplaatst, die vervolgens wordt afgewerkt met sierpleister of gevelbekleding.
Deze manier van isoleren levert het hoogste rendement op. Het is echter wel een stuk duurder dan de andere twee methoden. Een ander nadeel is dat de buitenkant van uw woning verandert. Daarom is het mogelijk dat u een vergunning aan moet vragen bij de gemeente omdat u het uiterlijk van de woning verandert.
Spouwmuurisolatie is een van de meest economische maatregelen die u kunt nemen om uw gevel te isoleren.
Een spouwmuur is een buitenmuur die bestaat uit twee stenen muren met daartussen een ruimte (de spouw) van vier tot zes centimeter. Bij spouwmuurisolatie wordt deze ruimte opgevuld, met bijvoorbeeld piepschuimbolletjes, glaswolvlokken of purschuim.
Om de spouw te bereiken, worden er aan de buitenkant gaten in de gevel geboord. Dit gebeurd op ongeveer een meter afstand van elkaar in een kruispunt van een horizontale en verticale voeg. Via die gaten wordt de spouw gevuld met het isolatiemateriaal. Na afloop worden deze gaten weer opgevuld en netjes weggewerkt. De gevel verandert niet van uiterlijk en onderhoud is niet nodig.
Als uw woning voor 1920 gebouwd is, dan heeft deze hoogstwaarschijnlijk geen spouwmuren. Bij woningen vanaf 1920 is het waarschijnlijker dat de buitenmuren een spouw hebben. Als uw woning van na 1976 is dan heeft u al spouwmuurisolatie.
Het voordeel van spouwmuurisolatie is dat het niet alleen relatief goedkoop is, ook is het vaak binnen een dag gerealiseerd en heeft u er weinig overlast van.
Voor meer informatie of een vrijblijvend adviesgesprek, kunt u contact met ons opnemen.
Voor het aanbrengen van isolatie heeft de overheid een subsidieregeling. Bijvoorbeeld de Energiebespaarlening. Hiermee kunt u boetevrij en tegen een lage rente, geld lenen voor energiebesparende investeringen aan uw huis. Afhankelijk van de maatregelen die u neemt, kan de besparing voldoende zijn om ook de rente te dekken.
Op de website van de RVO kunt u meer informatie vinden over mogelijke subsidies. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. We helpen u graag met het onderzoeken van de mogelijkheden voor uw situatie.
De voordelen van gevelisolatie:
- Gezonder en aangenamer woonklimaat
- Besparing op de stookkosten
- De waarde van uw woning stijgt
- Minder schimmel, vocht en tocht
- Beter voor het milieu
- Terugverdientijd van 3 tot 5 jaar
- Aantrekkelijke subsidieregelingen