Dakisolatie

DAKISOLATIE

Het isoleren van het dak levert u niet alleen meer wooncomfort, u kan jaarlijks honderden euro’s besparen aan stookkosten. Gebruikt u uw zolder en is deze verwarmd? Dan kan u tot € 650, – besparen op jaarbasis, bij een onverwarmde zolder is tot ongeveer € 450, -.

Ongeveer 80% van de huidige woningvoorraad beschikt over een geïsoleerd dak.

Meer dan de helft van deze woningen is echter matig geïsoleerd. Gezien de hoogte van de besparing is het de moeite waard om te onderzoeken de isolatie van uw woning verbeterd kan worden. Het levert u niet alleen een financiële besparing op, het verhoogt ook uw wooncomfort en het is beter voor het milieu.

Er zijn meerdere mogelijkheden van dakisolatie:

Afhankelijk van uw budget kunnen we u een passende oplossing aanbieden. Of het nu gaat om het aanbrengen van isolatiemateriaal of het compleet energieneutraal – of zelfs energiepositief! – maken van uw woning.

Isolatie aan de buitenkant
Schuine daken (isolatie aan de binnenkant)
Platte daken
Zoldervloer isoleren
Bestaande isolatie verbeteren
Subsidie
Isolatie aan de buitenkant

Het isoleren van de buitenkant van het dak heeft het hoogste rendement. Hierbij wordt er een extra isolatielaag aangebracht over de dakconstructie heen. Het nadeel van dit type isolatie is dat het een groot project is. Een goed moment om voor dit soort isolatie te kiezen is als het dak gerenoveerd moet worden. De dakbedekking moet er in dat geval toch al af en het aanbrengen van de isolatie is dan een minder ingrijpende extra onderdeel van dat project.

Schuine daken (isolatie aan de binnenkant)

Als u een schuin dak heeft met dakpannen, kunt u ook zelf uw dak isoleren. Dit kan u zelf aan de binnenkant isoleren, mits u weet wat hoe u dit moet doen. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, zoals de materialen die op het dak gebruikt zijn. Dit bepaalt welk isolatiemiddel u aan de binnenkant moet gebruiken.

Platte daken

Een plat dak of een dakkapel isoleren, kunt u beter overlaten aan een deskundig bedrijf. Wanneer een plat dak verkeerd geïsoleerd is, is de kans groot dat er vocht in het dak komt wat kan leiden tot rottend hout of schimmel.

Zoldervloer isoleren

Als u de zolder niet als leefruimte gebruikt – en deze ook kan afsluiten met een deur of een luik – kunt u er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit levert een vergelijkbare besparing op als bij het isoleren van een schuin dak. Daarnaast is het eenvoudiger en goedkoper dan het aanbrengen van isolatie op een schuin dak. Voor een handige doe-het-zelver is dit relatief eenvoudig te doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van beloopbare isolatieplaten of het aanbrengen van isolatiemateriaal onder de vloerplaten.

Bestaande isolatie verbeteren

Tegenwoordig worden huizen gebouwd met een goede isolatie van dak, vloer, gevel en glas. Maar bij veel oudere woningen is de isolatie nog niet optimaal. Vaak ook niet als ze al wel geïsoleerd zijn. Over het algemeen hebben woningen die in de jaren 70 of 80 zijn gebouwd – of geïsoleerd – een isolatielaag van 3 tot 5 cm. In de jaren 90 was 8 tot 10 cm de norm. Volgens het huidige bouwbesluit moet de minimale dikte 12 cm moet zijn.

Er zijn twee manieren om de isolatie te verbeteren: extra isolatie toevoegen of de bestaande isolatielaag weghalen en vervangen door dikker isolatiemateriaal.

Subsidie

Voor het aanbrengen van isolatie heeft de overheid een subsidieregeling. Hiermee kunt u tot 20% van de investering terugkrijgen als u twee isolatiemaatregelen neemt. Op de website van de RVO kunt u meer informatie vinden over mogelijke subsidies. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de Energiebespaarlening.

Wilt u hulp bij onderzoeken van de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren over de beste oplossing voor uw situatie.

De voordelen van dakisolatie:

  • Gezonder en aangenamer woonklimaat
  • Besparing op de stookkosten
  • De waarde van uw woning stijgt
  • Minder schimmel, vocht en tocht
  • Beter voor het milieu
  • Aantrekkelijke subsidieregelingen

Weten wat Van Rooij voor u kan betekenen?

Menu