Het kabinet heeft aangekondigd te komen met strengere regelgeving voor installatie en het onderhoud van cv-ketels te verscherpen. Om (dodelijke) ongelukken door koolmonoxide te voorkomen, mogen vanaf 2019 alleen erkende installateurs met vakbekwame monteurs dit doen.
Koolmonoxidevergiftiging zorgt jaarlijks nog steeds voor veel slachtoffers: gemiddeld 10 mensen overlijden en 200 mensen belanden in het ziekenhuis. En de Onderzoeksraad voor Veiligheid vermoed zelfs dat het daadwerkelijke aantal hoger is omdat niet altijd duidelijk is dat het om koolmonoxide gaat.
Meeste ongelukken met cv-installatie
Uit onderzoek van de Onderzoeksraad van Veiligheid blijkt dat 46% van de ongevallen met koolmonoxide gebeurt met cv-installaties. En dat de meeste installaties nieuw en goed onderhouden zijn.
Ook onze monteurs komen regelmatig cv-installaties en toe- en afvoeren tegen die niet deugdelijk zijn geïnstalleerd of onderhouden. En niet alleen bij oude of slecht geïnstalleerde installaties is er het risico op koolmonoxidevergiftiging. Ook bij moderne, goed gemonteerde en onderhouden ketels bestaat dit gevaar.
Het ophangen van een goede koolmonoxide-melder is verstandig om koolmonoxide tijdig op te merken. Alhoewel dit het risico ook niet voor 100% weg neemt. Op de pagina Downloads op deze website kunt u het advies van de brandweer voor het correct ophangen van koolmonoxide-melders downloaden. Let bij de aanschaf van een CO-melder er wel op dat deze voldoet H EN 50291-1 norm. Dan weet u dat u een goede melder hebt aangeschaft.
Onderstaande video van de Onderzoeksraad van Veiligheid vertelt u meer over de gevaren van koolmonoxide.
Is uw installatie in orde?
Twijfelt u aan de deugdelijke installatie van uw cv-ketel en af- en toevoer? Maak dan snel een afspraak voor onderhoud en controle door één van onze vakbekwame monteurs.