Blog

Stappenplan: radiatoren ontluchten

Hoort u borrelende geluiden in uw radiatoren? Dan zit er vermoedelijk teveel lucht in uw radiatoren. Voor een optimale – en ook energiezuinige – werking van uw radiatoren is het verstandig om deze jaarlijks te ontluchten. Dit is iets dat u eenvoudig en snel zelf kan doen met behulp van onderstaande stappen. Mocht dit uw probleem niet oplossen, dan kunt u er het beste een installateur bijhalen.

Om uw radiatoren te kunnen ontluchten, heeft u een ontluchtingssleutel nodig. Heeft u deze niet in huis, dan kunt u deze bij de bouwmarkt kopen. Zorg ook dat u een doekje bij de hand hebt om vrijkomend water op te vangen.

  1. Draai alle radiatoren in huis helemaal open en zet de thermostaat aan (±25⁰). Dit is nodig om de lucht richting de ontluchtingsventielen te verplaatsen.
  2. Na ongeveer 15 minuten zet u de thermostaat op de laagste stand. Laat vervolgens de radiatoren helemaal afkoelen.
  3. Heeft uw cv-ketel geen digitaal display? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Heeft uw cv-ketel wel een digitaal display, laat dan de stekker in het stopcontact.
  4. Begin bij de radiator op het laagste punt in het huis. Draai de radiator helemaal dicht.
  5. Plaats de ontluchtingssleutel op het ontluchtingsventiel en draai voorzichtig open (houd hierbij uw doekje bij de hand om het water dat vrijkomt op te vangen). Zodra het water er uit kom, draait u het ontluchtingsventiel weer dicht.
  6. Draai de radiatorkraan weer open.
  7. Herhaal stappen 4 t/m 6 bij alle andere radiatoren in huis. U eindigt bij de radiator op het hoogst gelegen punt in uw huis.
  8. Als u de stekker uit de cv-ketel gehaald heeft, kunt u deze er weer in doen.
  9. Controleer of de druk tussen de 1 en 2 bar is. Is dit niet het geval, vul dan uw cv-ketel bij. Hoe dit moet kunt u lezen in het Stappenplan: cv-installatie bijvullen.

U kunt nu de thermostaat op de gewenste temperatuur zetten.

Nog steeds storing?

Heeft u alle stappen doorlopen en geeft de cv-ketel nog steeds storing? En kunt u de oplossing ook niet vinden in de handleiding van de fabrikant? Dan kunt u er het beste een installateur bij halen. Van Rooij kan u 24 uur per dag, 7 dagen in de week helpen bij uw storing. U kunt ons bereiken op 0183 648 999.

Weten wat Van Rooij voor u kan betekenen?

Vorig bericht
Storing? Eerst tot 10 tellen
Volgend bericht
Nefit TopLine probleem

Niets gevonden.

Menu