Blog

Investeringssubsidie duurzame energie 2017

Het aanvragen van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) voor 2017 is vanaf nu weer mogelijk. Met de ISDE kunt een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van duurzame maatregelen. Bijvoorbeeld zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels.

De subsidieregeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. U kunt de subsidie aanvragen tot en met 31 december 2017. De RVO behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

1. De aanvraagtermijn is gewijzigd voor particulieren van 3 maanden na aanschaf in 6 maanden na installatie van het apparaat. Voor zakelijke aanvragers blijft de indieningstermijn hetzelfde. Zakelijke aanvragers vragen bovendien eerst de subsidie aan waarna ze pas de aankoopverplichting mogen aangaan.

2. De categorieën hybride warmtepomp en warmtepompboiler zijn vervallen. Apparaten uit deze twee categorieën komen nog wel in aanmerking voor subsidie en worden op basis van hun bron lucht, water, en grond in gedeeld. De grenzen van het vermogen voor de lucht-water warmtepomp zijn gewijzigd, evenals bijbehorende subsidiebedragen:

  •  tot 3,5 kW: € 1.000
  • van 3,5 kW tot en met 10 kW: € 2.000
  • van meer dan 10 kW: € 2.000, vermeerderd met € 100 voor elke kW thermisch vermogen hoger dan 10 kW.

3. Biomassaketel: Het basisbedrag is verlaagd en de toeslag per kW bij ketels vanaf 40 kW is verhoogd:

  • tot en met 40 kW: € 2.500
  • vanaf 40 kW: € 2.500 (dat was € 3.200) vermeerderd met € 110 (dat was € 80) per kW vermogen van de ketel hoger dan 40 kW.

4. Zonneboiler: De subsidie per kWh voor zowel de kleine als de grote systemen is verhoogd:

  • De subsidie wordt € 0,75 (was € 0,50) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage bij een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 vierkante meter
  • Bij een apertuuroppervlakte van meer dan 10 vierkante meter bedraagt de subsidie € 0,30 was (€ 0,25) per kWh jaarlijkse zonne-energiebijdrage.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RVO.

Bron: rvo.nl

Warmtepomp referenties
Tevreden klant na installatie warmtepomp

Meer informatie over de ISDE en duurzaam verwarmen?

, , ,
Vorig bericht
Van fossiele brandstof naar energiepositief met Van Rooij

Menu